Lapszám: Onkológia | 2019 | 9. évfolyam, 3. szám

Bemutatkozik a Pozitron-Diagnosztika Központ

Interjú dr. Szakáll Szabolcs orvosigazgatóval

„A PET-CT-vizsgálat a már széles körben elterjedt CT (computer tomográfia) vizsgálat és az utóbbi másfél évtizedben teret nyerő PET (pozitron emissziós tomográfia) eljárás ötvözéséből született. A módszernek elsősorban a daganatos betegségek diagnosztikájában van jelentősége. Különlegessége, hogy más képalkotó módszerekkel szemben a szervek anatómiáján (alaki elváltozásain) felül a szövetek anyagcseréjéről is információkat biztosít.” – olvashatjuk a Pozitron-Diagnosztika Központ honlapján (www.pet.hu).

 

Hogy ez pontosan mit is takar, mik a PET-CT-vizsgálat indikációi, milyen betegségekben alkalmazható és mik az intézet jövőbeli tervei, arról dr. Szakáll Szabolccsal, az intézet orvos igazgatójával beszélgettünk.

Dr. Szakáll Szabolcs a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán végzett 1995-ben. Végzés után, mivel főként a diagnosztika vonzotta, a Debreceni Orvostudományi Egye­tem PET Centrumában kezdett el dolgozni. Ezekben az években épp csak elkezdődött a PET vizsgálatok betörése a diagnosztikába. 2004-ben szerzett PhD fokozatot, doktori munkáját dr. Trón Lajos professzor irányításával végezte.

 

 

2006-ban kezdett dolgozni a 2005-ben megnyílt Pozitron-Diagnosztika Központban, ahol 2018-tól orvos igazgatóként is tevékenykedik.

A 2000-es évek elején történtek az első kísérleti jellegű PET-CT-vizs­gá­latok, melyek fokozatosan teret nyertek a diagnosztikában. A PET önmagában kevés anatómiai információt hordoz, CT-felvételekkel együtt értékelve és nézve tud igazán hasznos információkat nyújtani.

A PET-vizsgálatok során a leggyakrabban alkalmazott nyomjelző molekula az FDG (18-fluoro-dezoxi-glükóz). Ezt a radiofarmakont először az 1970-es évek második, 1980-as évek első felében kezdték használni. Az FDG kóros halmozódása a szövetek fokozott cukoranyagcseréjére utal, ami jelezhet malignus elváltozást. De fokozott FDG-fel­vétel regisztrálható gyulladásokban és bizonyos jóindulatú daganatokban is.

 

Mely betegeknél alkalmazzák manapság a PET-CT-t?

Az elsőszámú indikációs kör az onkológiai betegségek. A PET-CT fejlesztését és rutin diagnosztikai módszerként való bevezetését is a növekvő számú onkológiai típusú egésztest vizsgálatok indikálták.

A Pozitron-Diagnosztika Központ­nak is egyik fő profilja a rákdiagnosztika. A PET-CT-vizsgálatok indikációjának több mint 95%-a onkológiai típusú. Relatíve szűk azoknak az orvosoknak a köre, akik ilyen vizsgálatot kérhetnek: onkológusok, hematológusok, ideggyógyászok, idegsebészek. A betegségek ezzel szemben sokrétűek. Epi­lepsziáknál főként műtét előtti kivizsgálásban szokták kérni. Ezen kívül a fej-nyak régió daganatai, pajzsmirigyrákok, nyelőcsőrák, szoliter pulmonalis nodulus differenciál diagnosztikája, nem-kissejtes tüdőrák, emlőrák, bőr malignus melanomája, méhnyakrák, vastag- és végbélrák, lymphomák, agydaganatok azok a kórképek, melyek ellátásában társadalombiztosítás által finanszírozott PET-CT-vizsgálat kérhető. Ezen kívül méltányossági alapon, megfelelő indoklással egyéb onkológiai indikációban a NEAK is elfogadhatja a vizsgálat igénylését. Amennyiben egy beteg magánfinanszírozásban venné igénybe a szolgáltatást, abban az esetben is elengedhetetlen a beutaló.

 

Milyen segítséget nyújt az onkológiai betegek ellátásában a PET-CT-vizsgálat?

A PET-CT sokszor megváltoztatja a betegek kezelésének menetét. Egy góc malignus vagy benignus voltának eldöntésében is segítséget nyújthat. A PET mutatja a kóros halmozást, a CT pedig segít anatómiailag orientálódni.

Ha például van egy nehezen megközelíthető, tumorgyanús tüdőgóc, amelyből nem lehet bronchoszkóppal, FNAB-val mintát venni, a PET-CT nagy segítségünkre lehet. Kell-e kezelni az elváltozást, vagy nem rosszindulatú a góc, csak egy gyulladásos maradvány, amit elég rendszeresen követni? A beteg ellátása szempontjából ez nem mindegy.

 

 

A gyakorlatban rendkívül fontos az onkológiai terápiák hatékonyságának mérése és monitorozása. Érdemes-e folytatni a kezelést, vagy a betegség progrediált és terápiaváltás szükséges? Kiterjedt-e a betegség, vannak-e meta­sztázisok? A PET-CT segíthet a megfelelő terápiás modalitások kiválasztásában, segíthet dönteni a definitív és palliatív kezelések megválasztásában.

Akár mintegy 20-40%-ban is képes megváltoztatni a terápia menetét.

 

Miben áll a Pozitron-Diagnosztika Központ jelentősége?

Az intézet egyik szakmai partnere az Országos Onkológiai Intézet. Nagy­számú beteg érkezik tőlük, a PET-vizs­gálatok jelentős részét a Pozitron-Diag­nosztika Központban végzik el. De gyakorlatilag az országból bárhonnan érkezhetnek betegek, akár külön az ellátó orvos, akár a beteg kifejezett kérésére el tudják itt látni a megfelelő indikációval, beutalóval érkező pácienseket. Számos faktor befolyásolja azonban a PET-CT-vizsgálat elvégezhetőségét. Amennyi­ben az idő engedi, műtét után érdemes 6 hetet várni, kemoterápiás kezelés után pedig minimum 10 napot. Ha egy besugarazott területre irányul a kérdés, sugárterápia után 3 hónapot célszerű várni. Ez egyeztetést igényel, fontos tudni a páciens kórelőzményét, azonban hála a gyakorlott ügyfélszolgálati munkatársaknak, fennakadások nélkül működik a folyamat.

A vizsgálatot magát képzett radiológiai és nukleáris medicina szakasszisztensek végzik. Az ő tapasztalataik elengedhetetlenek a vizsgálatok megfelelő, pontos kivitelezéséhez. Mivel ők látják első körben a vizsgálat során készült képeket, ők vannak jelen a vizsgálatkor, sokszor már a vizsgálat elvégzése közben felhívhatják a figyelmet esetleges eltérésekre, kiegészítő leképzés szükségességére.

 

 

A leletek szakszerű értékelése minden esetben az orvoskollégák feladata. Ők azok, akik kellő alapossággal és figyelemmel nézik át az elkészült képeket és adnak szakvéleményt. Az intézet egyik nagy erőssége, hogy kettős leletezés folyik. Két külön szakvégzettséggel rendelkező orvos, egy nukleáris medicina és egy radiológus szakorvos leletez. Ez azzal az előnnyel jár, hogy mindenki kicsit más szemmel tekint a felvételekre, ami különböző megközelítésekre ad lehetőséget, így megbízhatóbb az egész folyamat.

Fontos megemlíteni, hogy az országban három olyan központ van, ahova ciklotront is telepítettek. Deb­recenben, Kaposváron és itt, a Pozit­ron-Diagnosztika Központban. Ennek nagy előnye, hogy helyben tudják előállítani a vizsgálathoz szükséges izotópokat. Jelenleg egy új ciklotron telepítése is folyamatban van az intézményben.

Remélhetőleg a jövőben sokkal szélesebb körbe jut el a PET-CT. A finanszírozott indikációk mielőbbi bővítése mellett új radiofarmakonok bevezetésére irányuló tervek vannak, hogy bővülhessen az ellátandó betegek köre.

A PET-CT mellett az intézményben elérhető CT, UH, mammográfia, a közeljövőben pedig MR vizsgálatokkal bővül a diagnosztikai paletta.

Horák Emma dr.

Cikk értékelése

Eddig 13 felhasználó értékelte a cikket.

Hozzászólások